Saturday, January 8, 2011

Tips untuk bersiap di awal pagi


Ade sorang kawan aku ni suke musykil macam mane aku bole siap dengan cepat di awal pagi.Perlu ke nak heran ejjat oi?takpe2,demi kau.aku sanggup buat entry macam mane aku dengan hebatnye bole siap sebegitu pantas.
Selalunye waktu bangun aku kalu waktu-waktu bole sembahyang around 6.30 macam tu.tapi ehemm,tu waktu untuk semayang je.habis je semayang aku sambung tido sampai la pukul 7.20.hah ni memang waktu aku betul-betul bangun.hari tak bole semayang pon memang 7.20 baru terkedek-kedek keluar bilik dengan muke sememeh nak mampus tu.cukup lambat tak aku bangun?each time aku keluar bilik nak pegi mandi mesti aku tengok sepanjang koridor tu dah penuh dengan manusia yang tengah pakai kasut nak pegi kuliah.haha.then 7.30 tu baru masuk bilik.aku memang pandai baget mase.hari hari pon aku bole masuk bilik dengan tepat pada jam 7.30.
Tips nak siap awal senang je                                 
1.Siapkan outfit korang malam sebelumnye.
Malam tu lagi aku dah siapkan baju nak pergi kelas so that aku tak terkejar-kejar nak iron baju semua tu.Owh aku memang ade habit pakai baju cantik cantik untuk pergi kelas.dah habit kot.so dengan kesedaran yang aku akan menghabiskan banyak mase untuk pilih baju,aku siapkan awal-awal lagi.
2.Tapayah put heavy make-up
Orang selalu ingat aku pakai heavy make up for classes.No I didn’t.i wear my contacts,then apply my foundation,eye-liner Is a must for me.and that’s it.kalu hari tu aku rase nak lagi cantik,aku pakai la blusher,5 minit pon da bole siap make-up.see,tak susah pon.
3.Go for outfit that you are comfortable with.
What I mean is that,jangan wear too heavy outfit.aku suke pakai top with cardy.and if I wear dress,I just mix it with a blazer or I wear inner on the inside.Kepala pon tak pening kan nak pakai ape sume tu.keep it simple yet comfortable.yg macam bawah ni,siyes tak complicated langsung.just mix a skirt with plain top.and belt tu bile lepas makan je aku bukak.asal bukak?paham paham seniri la yerk.
 4.dont waste your time to match the tudung with your outfit.
dey,yang kau nak pening kepale pasal tudung pasal?kalu dah agak agak tak tau sangat nak pakai warne ape,go for black or white.kan senang.takpon,aku pakai je ape-ape tudung yang kau sempat sambar.eh tapi jgn sambar warne yang bapakla nampak akward dgn baju yang kau pakai.kang orang cakap kau mangse fesyen pulak.contoh mcm bawah ni.aku pakai je tudung warne tu even aku tak nampak warne purple langsung dekat baju yang aku pakai.
5.ni paling perlu diingati la.sedar diri sikit yang kau ade bus yang kau perlu kejar.
sebab aku sedar diri yang aku selalu bangun lambat,aku akan cube bersiap sepantas yang mungkin.pukul 8 je selalunye aku da siap and tengah baring baring atas katil sambil menanti sri nuranis muncul dpn pintu aku.Tepat pukul 8.30 aku akan jejak kaki masuk dalam kelas.nampak tak macam mane kau perlu bijak bahagi mase?hahaha.
actually aku ni mmg jenis yang bole siap awal seawal yang mungkin.and if aku takes time nak siap tu tandenye aku saje nak bermalas-malasan takpon terase nak make-up lebih sikit.so jat,tapayah nak musykil sangat.kau pon bole siap awal macam aku.kalu still rase kagum dengan kehebatan aku siap awal.isnin ni tido bilik aku jom,aku bagi real life punye tutorial.haha

TERIMA KASIH DAUN KELADI,DAH BACE KOMEN LAH ENTRY

1 comment:

MOSHibot. said...

okay, sekarang aku dah tak musykil dah. thanks fr the tips la weh! :D